solidariteit.reismee.nl

Vluchtelingenkamp

Daar ben ik weer,

Vanmiddag een rondleiding gekregen door het vluchtelingenkamp.Er zijn hier 4 vluchtelingenkampen

1 New Askar, 1 vierkante km met 6000 inwoners,

2 Old Asker, 1.5 vierkante km met 15.000 inwoners,

3 Balada, 2 vierkante km 26.000 inwoners,

4 Aleen,1 vierkante km 6000 inwoners.

Ik heb vandaag een rondleiding gehad door het kamp en de crèche van het kamp bezocht.

Zal beginnen met het kamp, via smalle en bredere wegen kun je rondlopen en zie je vele kinderen die je allemaal begroeten in het Engels.

Vanaf de rand van het kamp kijk je over de vlakte naar de heuveltoppen waar de nederzettingen zijn gebouwd.Het is niemand toegestaan om ook maar in de buurt van de nederzettingen te komen. Boeren die hun land hebben beneden in het dal,worden met de regelmaat van de klok aangevallen en met stenen bekogeld. Op de heuvels zie je de militaire posten die alles in de gaten houden en reageren als zij dat nodig vinden.Men is hier nog steeds vol van de tweede intifada waar velen gewond zijn geraakt en 20 mensen zijn gedood. Men kon de doden toen niet begraven en het plekje wat slecht zichtbaar was voor de militairen,binnenplaatsje naast een crech, is toen gebruikt om 6 doden te begraven. Zes willekeurige mensen , een stond voor het raam te kijken,kogel door het hoofd,andere deed de voordeur open,kogel door het hoofd en de volgende zijn door een granaat in het huis gedood.

De gewonden zouden in overleg met het Rode kruis naar een Palestijns ziekenhuis worden gebracht, zonder gearresteerd te worden, geloof zelfs met tussenkomst van de regering van Noorwegen.

Na het verlaten van het kamp zijn alle gewonden in de ambulances gearresteerd. Tien jaar later en men is er nog helemaal vol van. Men vertelde dat ze s nachts alleen maar tanks,vliegtuigen en schoten hoorden, zo erg dat men niet kon slapen als het stil was en sommigen zelfs het geluid van tanks en wapens opnam, om te kunnen slapen.

In het kamp is een prive kliniek die de mensen voor weinig wilde behandelen Israël stond dit niet toe en beveel de om de kliniek te sluiten.Er staat nu een groot stuk ijzer voor en als het leger toch ziet dat het opengaat, dan zal men het vernietigen,men zou banden hebben met Hamas

!Er is een arts van de UNWRA ,hij is er dagelijks voor een paar uurtjes en heeft de zorg voor 6000 mensen. Er is een tekort aan medicijnen en behandelruimtes of mogelijkheden.Dit zal nog erger worden daar de VS alle hulpgelden wil bevriezen.

Cynisch zijn de borden van USAID met de tekst'van het Amerikaanse volk,voor het Palestijnse volk'. Schrijnend daar men wel bunker busters aan Israël heeft verkocht,bommen die alles vernietigen,ook levens van het Palestijnse volk.

Rondom Nablus zijn verschillende checkpoint die het leven van de Palestijnen kunnen bepalen, een telefoontje en niemand kan er meer in of uit.

Op de crèche waar ik een kijkje heb kunnen nemen,waren drie groepen ,twee van 28 kinderen en een van 15 kinderen. In elke groep zitten kinderen met een of meerdere handicaps. Kunnen niet praten,lopen of zien,vaak als gevolg van een slechte zwangerschapszorg of te kort aan zuurstof tijdens de bevalling. De kinderen worden ,voor zover zij buiten het kamp wonen,met een busje gehaald en gebracht. Hoe krijg je veertig kinderen in een busje met allen maar 8 zitplaatsen?

Voor het kamp is het moeilijk om fondsen te krijgen daar de UNWRA het kamp niet als vluchtelingenkamp wil erkennen terwijl het korte tijd na het oude Askerkamp is gebouwd in 1967.

Een financieel en politieke beslissing die gevolgen heeft voor de inwoners van het kamp.Er is weinig tot geen geld om het vuilnis op te halen, waardoor je overal langs de kant van het kamp afval ziet.

Na het bezoek aan het kamp naar de tenten actie in het centrum gegaan,hier is men solidair met de in hongerstaking zijnde gevangenen.er was daar een joodse Canadees die zich al jaren inzet voor de Palestijnen en zijn eigen weblog bij houdt. In Canada heeft men zijn leven zuur gemaakt, hij kon niet afstuderen en de rechtszaak tegen de universiteit loopt nog steeds.

Hij wil dat ik zijn website onder de aandacht breng in Nederland

http://nl.justin.tv/eibieman/video's

youtube:eiberman

Zijn organisatie is'Alliance of concerned jewish Canadians,Jews and Arabs united,Israël'swrongs must be righted. Zijn naam is Abraham Weizfeld.

In de tent waren veel vrouwen en mannen die deelnamen aan de solidariteitsactie en morgen is er een grote staking en demonstraties uit solidariteit.

In Ofer een militaire gevangenis,waar vele gevangenen zitten,is een demonstratie geëindigd in een traangas regen op vreedzame demonstranten.

Ook vandaag gesproken over een 1 of 2 staten oplossing,maar mensen die ik heb gesproken willen 1 staat met naleving van dezelfde wetten voor iedereen.

Voor velen is het leven in de grote kampen gelijk aan het leven in een gevangenis, weinig privacy,geluidsoverlast en conservatisme. Iedereen houdt iedereen in de gaten met alle gevolgen van dien.Sommige zeggen zelfs, we leven onder drie bezettingen, Israël,PA en het kamp.

Vooruitgang kan er alleen maar komen als de bezetting stopt.

Voor nu dit bericht van een deel van de dag, nog even mijn thee opdrinken en dan slapen. Om 7.30 uur word ik opgehaald om te gaan plukken,

groet Jose

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!